Svenska spel

Svenska spel är ett statligt aktiebolag och som har monopol på spel i Sverige. Man säger att det är regeringskansliet som är moderbolag och när det kommer till att skatta på vinsten så är det svensk lag som gäller. Det kan dock vara lite klurigt att förstå hur det fungerar. I följande inlägg kommer du kunna lära dig mer om Svenska spel, hur det kom till, vilka spel de erbjuder och hur man gör med vinskatt på eventuella vinster.

 

Om svenska spel

Svenska spel fungerar som ett vanligt bolag men det ägs av staten och har monopol på spel i Sverige. När du spelar på sport, nummerspel eller något kortspel som poker på nätet så är det Svenska spel som tillhandahåller dig detta. Det finns även fyra casinon i Sverige som ägs av Svenska spel, dessa ligger i städerna Malmö, Stockholm, Göteborg och Sundsvall. Det är lotteri-inspektionen som kontrollerar och inspekterar den verksamhet som rör sig inom ramarna för Svenska spel. Det här bolaget grundades 1997 och just nu är det ingen mindre än Lennart Käll som är VD för det. Man säger att det är regeringskansliet som är dess moderbolag.

 

Historia

Svenska spel grundades 1997 men fanns i en annan form tidigare. Redan 1939 var det ett privat bolag som fick godkännande från staten att driva spelverksamhet. Det kallades för AB Tipstjänst och det är det som senare utvecklats till Svenska spel. Det var Gösta Lilliehöök som var statens representant i detta bolaget.

 

Mest kända spel hos Svenska spel

På Svenska spel kan man spela på nästan allt! Det som brukar vara mest populärt är dock stryk-tipset. Varje vecka kan man kryssa i en kupong där man bettar på 13 olika matcher genom att sätta 1, X eller 2. 1 betyder hemmavinst, X oavgjort och 2 betyder bortavinst. När man spelar på detta handlar det om att tippa alla rätt på de 13 matcherna. Det är många som spelar och oddsen för den som vinner är ofta superhög. Det innebär att man får rejäl hävstång på sina pengar.

 

Villkor och integritet

Innan man börjar spela på Svenska spel ska man läsa igenom deras villkor noggrant. På deras hemsida finns en jättebra sektion som går igenom villkor och integritet. Tänk på att denna kan uppdateras och för att hänga med i nya regler kan man prenumerera på nyhetsbrev från Svenska spel. Då får man även info om spel som man inte vill eller bör missa!

 

Vinstskatt när du spelar på Svenska spel

När du spelar på Svenska spel ska du skatta på vinsten enligt svensk lag. Det fungerar som så att när du vinner över 100 kr ska du betala skatt. Det kluriga dock är att det är 100 kr per spel vilket innebär att man kan vinna många små summor under 100 kr och inte betala skatt, men om man vinner en gång över 100 kr så ska man skatta på det. Det här sköts oftast automatiskt och är ingenting som du som spelare behöver hålla koll på.